Index navigatie
Piano
Strijkinstrumenten
Oorbewust

Instrument & Gehoor

Wilt u zonder gehoorschade lang genieten van muziek maken? Een veel voorkomende valkuil is de neiging om een luid instrument te verkiezen boven een zacht instrument. Luide muziek luisteren en luid musiceren gaat vaak ongemerkt, van pop tot klassiek, omdat gewenst geluid rond en boven de 85 dB extra prettig voelt. Akoestische muziekinstrumenten hebben een grillig klankkarakter. Verborgen geluidspieken kunnen zorgen voor schadelijke geluidbelasting. Technische aanpak van een instrument kan soms een uitkomst bieden.

Piano & vleugel
- een instrument moet in verhouding staan tot de ruimte. Een vleugel in een kleine studie ruimte kan een groot probleem zijn. In een grote woonkamer met veel glas en harde wanden moet vaak dempende maatregelen worden genomen.
- professioneel absorptieschuim - geeft tot 6 decibel reductie - strak tussen piano en muur, op de plint. Of onder een vleugel achter de lier. Aanbevolen materiaal: Merford Akotherm Basic 40 of 50 mm dik, densiteit D40
- 'zachter' intoneren en afregelen mechaniek - rond 3 dB reductie.

Strijk- & blaasinstrumenten
- gebruik van sourdine, met name tijdens repetitie in kleine ruimten. Voor blaasinstrumenten : Saxmute.
- gebruik eerder genoemde absorptie platen tegen de muur, vlak bij de musicus.
- soms kan met aanpak van een instrument de klankkwaliteit verbeterd worden.

Akoestiek
Veel reflecties van geluid kunnen in een kleine ‘harde ruimte’ (met veel glas en steen) de impact van het geluid op het gehoor van een instrument versterken. Met absorptie platen van Merford (zelf doen met Akotherm 40 of 50mm dik/densiteit D40) of foto-bedrukte platen (van b.v. Zilenz) wordt een kamer minder galmend en veiliger voor het oor van de musicus.